Stedelijk Overijssel: veel meer dan alleen Deventer en Zwolle

Overijssel

Als je van plan bent een keer op vakantie te vieren in Overijssel, dan is de kans aanzienlijk dat je dan ook gelijk een bezoekje zult brengen aan de steden Deventer en/of Zwolle. En terecht, want deze historische hanzesteden behoren tot de mooiste steden van Nederland. Maar als je zou concluderen dat Overijssel verder niets te bieden heeft op stedelijk gebied, dan heb je het toch echt flink mis. Plaatsen die bijvoorbeeld ook zeer de moeite waard zijn om eens te bezoeken zijn Kampen en Giethoorn. Hieronder lees je meer over deze boeiende plaatsen.

Overijssel

Giethoorn

Giethoorn is een dorp dat in Nederland zijn gelijke niet kent. Dit in het noorden van Overijssel gelegen dorp draagt ook wel de bijnaam Hollands Venetië. Kenmerken aan Giethoorn zijn de vele kanalen en bruggetjes, maar ook de authentieke huizen en woonboerderijen die langs weerszijden van de kanalen liggen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat je Giethoorn het best vanaf het water kunt ontdekken. Gelukkig kun je dit makkelijk doen door zelf een bootje te huren en te besturen of door een excursie te boeken.

Kampen

Een andere plaats in Overijssel die zeker niet onderschat mag worden is de stad Kampen. Wat belangrijk is om over Kampen te weten is dat dit ooit een belangrijke handelsstad was, gelegen aan (toentertijd) de Zuiderzee. Sinds echter de afsluitdijk werd aangelegd en de Zuiderzee het IJsselmeer ging heten verloor Kampen deze handelsfunctie. Echter doen veel historische panden in het centrum van Kampen nog altijd op een levendige wijze denken aan deze roemruchte tijd. Als je een keer een dagje door Kampen gaat flaneren, zorg er dan voor dat je de ophaalbrug, het Stedelijk Museum, de Kamper Kogge (een reconstructie van een oud handelsschip) en de Nieuwe Toren niet mist.